//Pădurea Moldtelecom//

aprilie 12, 2022

Pe data de 12 aprilie am plantat o pădure pe malul lacului Costești, s. Costești, r. Ialoveni, la inițiativa și datorită contribuției companiei Moldtelecom.

Am plantat aproape 4000 de puieți de salcie, plop, ulm și arbuști, pe o suprafață de 1,5 ha, împreună cu echipa Moldtelecom. Copacii plantați vor fi îngrijiți și monitorizați timp de 2 ani până la reușită finală a acestora.

Crearea fâșiilor de protecție a râurilor și a lacurilor este imperativ necesară pentru protecția apelor. Conform LEGE Nr. 440, din 27-04-1995, cu privire la zonele şi fâşiile de protecţie a apelor râurilor şi bazinelor de apă, malurile râurilor şi ale bazinelor de apă din perimetrul fâşiilor riverane de protecţie a apelor se consolidează în mod obligatoriu prin plantarea de arbori şi arbuşti hidrofili.

Beneficiile copacilor pe malurile apelor:

  • Prezența copacilor moderează temperatura apei, asigură umbră și previne evaporarea apei;
  • Întăresc malurile, le stabilizează și previn eroziunea solului;
  • Curăță apa și previn înnămolirea;
  • Ajută la absorbția precipitațiilor și reduc riscul de inundații;
  • Creează coridoare verzi și sporesc biodiversitatea;
  • Reduc din viteza vântului;
  • Stochează carbon și produc oxigen;
  • Fâșiile riverane sunt excelente zone de agrement și recreere.

Proiectul de împădurire a fost realizat conform tuturor normelor legale și coordonat cu Agenția Apele Moldovei, Direcția Bazinieră de Gospodărire a Apelor, Inspecția pentru Protecția Mediului Ialoveni și APL Costești.

 

Acțiunile de împădurire contribuie în mod direct la îmbunătățirea calității mediului și a vieții cetățenilor Republicii Moldova.

Credem într-o comunitate sănătoasă și într-un viitor mai bun pentru planetă. Doar prin implicare, responsabilitate și prin acțiuni concrete de protejare a mediului înconjurător putem să construim lucruri frumoase, împreună.

Mulțumim Companiei Moldtelecom pentru o astfel de inițiativă frumoasă dar și pentru asumarea responsabilității pentru un mediu curat și sănătos. Sunteți un exemplu pentru întreaga societate!

Mai uniți ca niciodată pentru un viitor sănătos în Republica Moldova!

Să fie într-un ceas bun, să fie pădure!

Această acțiune de plantare este parte din campania națională de împădurire Million Trees Moldova, realizată de Asociația Obștească Hai Moldova.