De la eșarfele pionierilor la costumele naționale. Povestea evoluției în timp a fierului de călcat

noiembrie 16, 2019

Elevii liceului „Lev Tolstoi” din orașul Glodeni au colectat 520 de kilograme de deșeuri electrice și electronice în cadrul campaniei Hai Moldova, iar în timpul numărării obiectelor colectate, grupul de inițiativă, implicat în campanie, a descoperit o adevărată comoară care i-a condus pe membrii acestuia să construiască firul logic al unei povești frumoase.

Evoluția fierului de călcat nu a fost întâmplătoare în momentul expunerii echipamentelor electrice uzate din Liceul Teoretic „Lev Tolstoi” din orașul Glodeni și i-a făcut pe elevii liceului să-și amintească de toate subiectele învățate la școală: istorie, geografie, rusă, română, engleză, fizică, chimie, educație tehnologică, matematică și cunoașterea lumii, povestesc aceștia.

Prima mențiune a fierului de călcat datează din secolul al IV-lea î.Hr. În Grecia antică, pliurile hainelor erau făcute folosind o tijă de metal fierbinte asemănătoare cu un știft. Mai târziu, au apărut fiare de călcat cu aburi, gaze și chiar cu alcool. În 1882, Henry Seeley a patentat fierul electric, cu care suntem obișnuiți în viața de zi cu zi. Proiectarea fierului inițial a fost atât de reușită încât practic nu s-a schimbat, doar detaliile individuale s-au îmbunătățit: ulterior a apărut un regulator de temperatură, un umidificator, în unele cazuri chiar și acompaniament muzical pentru a facilita și a îmbunătăți procesul plictisitor de călcare.

Primul nostru erou a fost martorul deschiderii școlii din Glodeni

Primul nostru erou este un fier vechi, originar din URSS din 1948. A fost martorul deschiderii școlii ruso-moldovenești în orașul Glodeni. El a fost cel care a călcat toate eșarfele pionierilor, batistele, șorțurile elevilor acestei școli. Această raritate ne amintește de toate cuvintele, poeziile, cântecele, baladele și poveștile oamenilor de atunci. De-a lungul timpului, progresul tehnologic a modificat și îmbunătățit nu numai aspectul, ci și trăsăturile funcționale ale eroului nostru.

Al doilea erou a participat direct la sărbătorile naționale

Odată cu apariția fierului cu abur, cel care este eroul nostru nr. 2, actualul liceu s-a mutat în noua clădire a școlii secundare nr. 2 în 1974, atunci când ștafeta a fost preluată de fierul cu carcasă din plastic și umidificator cu abur. Acum nu mai era relevant să comparăm calitatea fierului de călcat cu greutatea sa. Mai mult decât atât, pe atunci, aburul în țară nu provenea doar de la eroul nostru, dar și de la conductele fabricilor de conserve și zahăr, cele mai bune din URSS. Eroul nostru a fost participant direct la sărbătorile naționale de vin, recoltă și alte festivități ale muncitorilor, întrucât costumele naționale călcate de fierul nostru au fost cele mai frumoase și neobișnuite.

Al treilea erou a parcurs mii de kilometri până la Glodeni

Anul 2000 a adus liceului un nou statut și un titlu onorific, iar în consecință, protagonistul nostru s-a schimbat, intrând într-o nouă eră a progresului. Secolul 21, secolul informațiilor și al internetului, a oferit o selecție uriașă de dispozitive pentru aspectul perfect al hainelor noastre. Astfel, unul dintre primii absolvenți ai liceului care a câștigat o bursă în SUA a dăruit fostei școli o mașină de călcat care generează aburi. Aparatul a parcurs un traseu lung: New York-Kiev – 7 511 km, Kiev-Chișinău – 383,18 km, Chișinău-Glodeni – 170 km, ceea ce a însemnat în total – 8 064,18 km. Invitatul liceului de peste mări a uimit cu capacitățile și setul său tehnic:

# mai multe moduri de operare;
# o gamă largă de reglare a temperaturii de încălzire și a intensității umidificării;
# un rezervor mare pentru apă;
# consum redus de energie.

„Miracolul tehnologiei ne-a atras o atenție deosebită, ospitalitatea și căldura liceului nostru autohton au crescut exponențial, respectiv nu aveam dreptul să rămânem în urma reprezentantului progresului tehnologic din America. Nu am ținut cont de un lucru – tensiunea joasă în rețeaua electrică, iar eroul nostru, obișnuit cu condiții mai confortabile, s-a transformat în resturi.

Desigur, ne pare foarte rău să ne despărțim de obiecte care au devenit parte din istoria liceului nostru și din evoluția tehnologică a aparatelor electrice. Dar suntem încântați de oportunitatea de a participa la proiectul „Hai Moldova”, deoarece ne străduim să facem schimbări în orașul nostru, un studiu mai detaliat al problemelor de mediu asociate cu deșeurile și eliminarea și reciclarea acestora. Astfel, în această campanie am colectat 520 de kilograme de gunoi electronic cu speranța că teritoriul liceului și orașul vor deveni mult mai curate. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă aceste kilograme ar cădea în pământul nostru sau în apă. Ne bucurăm de oportunitatea de a preveni o catastrofă de mediu”, mai povestesc membrii grupului de inițiativă din liceu.

Campania „Hai Moldova” din acest an își numără roadele, iar în curând totalitatea deșeurilor colectate în țară vor fi transportate spre Green Group Buzău, acolo unde vor fi procesate corect și reciclate.

Campania Hai Moldova este susținută de Facilitatea de Asistență Tehnică a Fondului Green for Growth (GGF TAF) și finanțată de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Energy, GEF Programul de Granturi Mici, MOLDREC, Bemol, AVD – Revista „Managementul Deșeurilor”, EcoVisio.