Cum a fost la Ziua Globală a Curățeniei

septembrie 15, 2018

Astăzi, 15 septembrie 2018, Moldova, împreună cu alte 150 de țări, marchează Ziua Globală a Curățeniei. Echipa Hai Moldova, organizatorul acestei mișcări, a dat start evenimentului cu o conferință de presă care a avut loc în parcul Râșcani, locația centrală.

Conferința a fost deschisă de coordonatorul național, Taisia Camenșcic, care i-a salutat și mulțumit pe partenerii mișcării Hai Moldova și voluntarii prezenți la cutățenie. La conferință au fost prezenți partenerii generali ai mișcării Hai Moldova. Virginia Bilici, coordonatoare de programe pentru protecția mediului la Ambasada Suediei, a subliniat importanța acestei mișcări globale de curățenie: „În acest an Guvernul Suediei susține Ziua Globală a Curățeniei din două motive, deoarece protecția mediului și activismul civic fac parte din temele centrale ale strategiei suedeze în Moldova, dar și din cauză că Suedia este una dintre campioanele în acest domeniu. Mai mult, aproape 100% din deșeurile menajere din Suedia sunt reciclate, 40% sunt incinerate și transformate în energie. În Moldova incinerarea încă nu este permisă. Suntem foarte bucuroși să fim partenerii acestei campanii prin intermediul organizației EcoVisio care promovează activismul civic, iar la eveniment am venit cu echipa extinsă a Ambasadei Suedia. Hai Moldova!”

La fel, printre invitați a fost Valeria Șvart-Groger, director de dezvoltare AO EcoVisio, care a vorbit despre necesitatea reciclării deșeurilor: „Mă bucur să vă salut în această zi minunată. Ceea ce faceți este un lucru minunat pentru țara noastră, dar vă doresc ca peste 10 ani să nu mai fie necesară organizate astfel de evenimente, iar gunoiul să nu mai fie cosiderat gunoi, ci o resursă. Să fie returnat în ciclul de resurse, plasticul la locul lui, iar deșeurile organice înapoi în sol”.

Un alt susținător și partener Hai Moldova, prezent la conferință, a fost șeful Întreprinderii Municipale Spații Verzi, Serghei Carp, care a punctat necesitatea participării civice a tuturor cetățenilor, având în vedere că marea curățenie este de ajutor autorităților care sunt antrenate în această muncă zi de zi și a salutat pe toți cei care au ieșit la curățenie.

Printre invitații la conferință au mai fost Pretorul sectorului Râșcani, Nicolae Balaur, care a venit împreună cu feciorul său mai mare: „De câte ori trebuie de făcut curățenie? Zilnic. Până o să învețe și cei maturi că nu trebuie să arunce. Astăzi, alături de mine, este feciorul cel mai mare. Intenționat l-am luat ca să vadă și să nu arunce nici el. Și mă bucur foarte mult că printre cei care au venit sunt și copii, respecitv transmitem mesajul că mediul trebuie protejat de la generație la generație”.

Conferința de presă a fost încheiată de Aurelia Salicov, vicedirector StarNet Management Group: „Cu deosebită plăcere am acceptat și noi să ne aliniem proiectului Hai Moldova, pentru că este curat acolo unde se menține curățenia și cred că această acțiune are menirea nu doar de a salubriza, dar cel mai important este că acțiunile de acest gen vin cu un mesaj către toți cetățenii ca să păstrăm curățenia. Sănătatea noastră și viitorul nostru depinde de un mediu curat”.

La ora 12:00 deja s-au adunat peste 18.000 de participanți în toate regiunile din Moldova, care au adunat peste 11.894 de saci cu gunoi nereciclabil și 4.027 de saci cu gunoi reciclabil. Amintim că gunoiul colectat în unele localități a fost sortat pentru reciclare ulterioară.

UPDATE:

De la ora 10:00 până la ora 15:00, echipa Hai Moldova, împreună cu peste 22.000 de voluntari, s-au mobilizat pentru a curăța întreaga țară de gunoi. În total au fost strânși 12.858 de saci cu gunoi nereciclabil și 11.488 de saci cu gunoi reciclabil. În plus, mai multe localități și școli din diferite regiuni ale Moldovei au anunțat că vor ieși la curățenie pe parcursul săptămânii viitoare.

Totuși, Ziua Globală a Curățeniei nu trebuie să fie efort de o singură zi. O transformare adevărată a societății și mediului necesită un efort colectiv din partea autorităților, business-urilor, ONG-urilor și societății civile. Bunăoară, revizuirea politicilor privind furnizarea și ambalarea bunurilor, revizuirea modelelor de afaceri, modificarea atitudinii civice și de comportament a tuturor generațiilor. Astfel, facem apel către toți cetățenii Republicii Moldova să păstreze curat mediul înconjurător și, în măsura posibilităților, să facă astfel de curățenii în mod sistematic.