Astăzi Chișinăul și Moldova au devenit mai curate!

septembrie 24, 2016

Locuitorii orașului nostru au ieșit astăzi, 24 septembrie, la acțiunea de curățenie Hai Moldova. Activitatea a început de dimineață și a cuprins 9 parcuri din Chișinău.

La protestul împotriva gunoiului din spațiile verzi au participat 3.522 de voluntari, elevi, studenți, profesori, funcționari publici, avocați, doctori, ingineri, programiști, interpreți, mame și tați, bunei și nepoți.

Noua echipă Hai Moldova a învățat multe în toată această campanie, dar mai ales azi în ziua curățeniei. Acțiunea a început la orele 9 și aproape imediat a fost nevoie să facem față provocărilor. În unele puncte, sacii și mănușile au ajuns cu întârziere, iar unii voluntari au avut de așteptat. Însă este extraordinar că dorința de a participa la curățenie a prevalat nerăbdarea voluntarilor. Până la ora 10 însă curățenia era deja în toi în toate spațiile verzi din oraș. Aproape imediat a fost nevoie de unitățile de transport cu angajații „Spații verzi” și „Regia Salubritate” care au încărcat și transportat gunoiul la groapă și la unitatea de reciclare.

Participanții la curățenie au colectat din spațiile verzi 8.068 saci cu gunoi, dintre care, peste 2.500 de saci cu deșeuri reciclabile. Marea parte a deșeurilor colectate au fost sticle și ambalaje de plastic și veselă de unică folosință, însă voluntarii au luptat și cu canapele, pneuri de mașini și tehnică de uz de casnic…

Noi am fost pregătiți cu saci, manuși și tehnică pentru un număr mai mare de participanți și chiar dacă numărul voluntarilor nu a corespuns așteptărilor noastre optimiste, echipa Hai Moldova a învățat multe despre cum să organizăm mai bine următoarele campanii media, instrucțiunile pentru coordonatorii de voluntari, implicarea suburbiilor și regiunilor apropiate și logistica zilei de curățenie. Însă e absolut minunat cum cu o echipă de nici 10 oameni se pot face atât de multe cu ajutorul partenerilor, susținătorilor și voluntarilor.

Pe alocuri a fost greu, dar suntem bucuroși să avem o țară ca afară și oameni care acționează. Acum urmează doar să savurăm spațiile verzi așa cum trebuie să fie ele – curate! Apoi să avem grijă ca ele să rămână așa.

Hai Moldova! Că se poate!