Apă din fântâni și gunoiști neconforme. Cu ce probleme de mediu se confruntă satele

martie 11, 2021

Cele mai mari probleme cu care se confruntă satele din Moldova sunt lipsa sau calitatea proastă a apei potabile, lipsa unui sistem de canalizare și a unui sistem de epurare a apelor, lipsa unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor, insuficiența pădurilor, a suprafețelor acoperite de păduri și fâșiilor forestiere de protecție și calitatea solului, care în ultimii ani, în special, a degradat foarte mult, ne-a povestit Nadejda Cebotari, coordonatoarea „Hai Moldova”, organizație care și-a dedicat atenția în ultimele luni pentru a înțelege problemele de mediu ale mai multor sate din Moldova și a le ajuta să găsească soluții.

Localitățile implicate în proiect sunt satele Coșernița, Boșcana, Jevreni, Onițcani și orașul Sîngera. Toate se confruntă cu probleme similare, însă se află al niveluri diferite de gestionare ale acestora. În unele există sisteme centralizate de colectare a gunoiului, în altele – doar gunoiști neconforme, unele sunt conectate la apeduct, altele însă consumă ape doar din fântâni.

În video, primarii și locuitorii satelor ne spun despre problemele pe care le întâlnesc de zi cu zi, dar și cum și-ar dori să-și vadă satele.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.