Află aici cum poți deveni coordonator local! Înregistrează-te, completând formularul

iunie 26, 2018

Pe 15 septembrie 2018, de Ziua Globală a Curățeniei, moldovenii împreună cu milioane de voluntari din 150 de țări vor curăța planeta de deșeuri, strângând gunoaiele din parcuri, păduri, de pe plaje și râuri, etc. Scopul acestei mișcări internaționale este de a găsi soluții durabile de gestionare a deșeurilor, dar și de a sensibiliza populația despre gravitatea situației. Organizația „Hai Moldova”, reprezentantă locală a Mișcării „Let’s Do It” (organizatoare a Zilei Globale a Curățeniei) invită toți cetățenii activi, care își doresc să facă o schimbare în comunitate să coordoneze colectarea deșeurilor în localitățile lor.

Orice locuitor de pe malurile drept și stâng ale Nistrului poate deveni coordonator local cu responsabilitatea de a mobiliza comunitatea locală pentru colectarea gunoaielor de Ziua Globală a Curățeniei în colaborare cu autoritățile publice locale, ONG-uri, reprezentanți ai mediului de afaceri. Toți doritorii sunt încurajați să se implice accesând pagina web haimoldova.md sau completând formularul dat.

Coordonatorii locali vor beneficia de instruiri gratuite în leadership, modalități de motivare a publicului, comunicarea eficientă a unei idei, lucrul în echipă și modalități de extindere a echipei, distribuirea sarcinilor în echipă, precum și abilități cheie pentru organizarea Zilei Globale a Curățeniei. Instruirile vor fi realizate de către organizațiile „EcoVisio” și „Hai Moldova” cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău. Ca rezultat al instruirilor, echipele locale vor fi asistate de echipa centrală, iar un număr de echipe vor primi și un sprijin financiar.

Totodată, persoanele interesate de coordonarea la nivel național a acestei mișcări civice sunt încurajate să aplice pentru o funcție în cadrul mișcării „Hai Moldova”:

Coordonator Marketing și PR

Coordonator Strângerea de Fonduri și Colaborarea cu Partenerii

Coordonator IT și cartografiere

Coordonator de logistică

Coordonatorul voluntarilor

Pentru înregistrare în calitate de coordonator central, accesați linkul dat.

***

„Hai Moldova” este parte a mișcării globale „World Cleanup Day” (Ziua Globală a Curățeniei), care pe 15 septembrie 2018 are scopul să mobilizeze 380 de milioane de oameni din 150 de țări, care vor aduna 500 milioane tone de gunoi din spațiile publice. În Moldova, ne propunem să adunăm 100 000 de voluntari și să strângem 1400 tone de gunoi. Din 2011, de la apariția Hai Moldova, și până în 2017, mișcarea a reușit să mobilizeze peste 230 000 de oameni pentru a aduna deșeurile aruncate la nimereală. În total, voluntarii „Hai Moldova” au colectat din spațiile publice peste 15.000 tone de gunoi din 854 de localități.

Mai multe informații găsiți aici: www.haimoldova.md

Știați că?

Aproape jumătate din plasticul existent astăzi a fost produs în ultimii 15 ani. (National Geographic, iunie 2018)

Cea mai mare groapă de gunoi din lume nu este de fapt o groapă, ci vortexul de gunoaie din Oceanul Pacific supranumit Marea Groapă sau Marea Insulă de gunoaie din Pacific, care are o suprafață de 3 ori mai mare decât a Franței (de la aproximativ 700.000 până la 1,6 milioane kmp).

În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de material plastic intră în oceanele noastre din zonele de coastă și din fluvii. Este vorba despre 15 pungi umplute cu deșeuri de plastic pe fiecare metru de coastă din toată lumea. Dacă toate aceste deșeuri ar fi fost așezate în camioane aliniate, acestea vor înconjura planeta de 24 de ori. (Jemma Jambeck, Universitatea din Georgia, 2015)

Cantitatea de gunoaie ce ajunge în oceane poate fi descrisă și ca deșertarea în ocean a conținutului unui camion de gunoi pe minut. Dacă nu întreprindem nicio acțiune acum, atunci această cantitate va crește la două camioane pe minut până în 2030 și la patru camioane pe minut până în 2050. (Raportul Fundației Ellen MacArthur, 2016)

Din tot plasticul fabricat vreodată, doar 9% a fost reciclat. (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)

Mai mult de 3,5 miliarde de persoane nu au acces la cele mai elementare servicii de gestionare a deșeurilor (ISWA, Globalizare și Managementul Deșeurilor, 2012)