80 de cetățeni ai orașului Ialoveni au curățit albia r. Ișnovăț

iulie 30, 2021

Un număr de 80 de cetățeni ai orașului Ialoveni au beneficiat de instruiri despre reciclare și sortarea gunoiului conform practicilor europene, desfășurate de către echipa asociației „Hai Moldova” și a Centrului de Inovare și Politici din Moldova. Ulterior aceștia au participat la o acțiune de salubrizare a albiei râului Ișnovăț din orașul Ialoveni.

Durata acțiunii de salubrizare a fost de oră în care participanții au reușit să strângă peste 30 de saci de gunoi. Organizatorii susțin că prin această acțiune au demonstrat un exemplu pozitiv întregii societăți, de promovare a unui stil de viață ecologic și responsabil.

„Acțiunea de salubrizare a avut drept scop nu doar curățarea propriu-zisă a localității, ci, în primul rând, să oferim un exemplu de responsabilitate civică cetățenilor orașului Ialoveni, care să conștientizeze necesitatea de a curăța atât propria curte, cât și în afara ei, de a se implica deschis în dezvoltarea orașului împreună cu autoritățile locale și de a aplica practici firești de sortarea gunoiului corespunzător conform practicilor europene”, afirmă echipa AO „Hai Moldova”.

Această activitate a fost realizată după ce primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu a punctat într-un discurs în fața voluntarilor, despre cât de important este să-i aibă pe proprii cetățeni aproape pentru implementarea obiectivelor Primăriei Ialoveni de reducerea poluării în oraș, creșterea gradului de eficientizare energetică și înverzirea localității.

După finalizarea acțiunii de salubrizare, primarul Sergiu Armașu a declarat că își respectă cetățenii:

„Cred că prin această acțiune am dat un exemplu de urmat tuturor și sper ca la următoarea acțiune să avem și mai mulți cetățeni implicați. Putem avea un oraș curat doar dacă împreună vom respecta niște principii de bază. De asemenea, nu doar cetățenii, dar și instituțiile publice trebuie să-și facă curat în fața clădirilor ca să fie un exemplu pentru toți. Țin să mulțumesc cetățenilor activi ai orașului Ialoveni care își suflecă mânecile și contribuie la bunăstarea localității printr-o simplă ridicare a gunoiului de pe jos, nu doar își exprimă nemulțumirile pe rețelele de socializare. Mă bucur când problemele sunt identificate, dar cel mai eficient și sănătos este să pui mâna la rezolvarea lor”.

Activitatea de salubrizare a fost desfășurată în cadrul proiectului „Ialoveni – orașul viitorului” implementat de Centrul de Inovare și Politici din Moldova în parteneriat cu Primăria Ialoveni și finanțat de Uniune Europeană.

Centrul de Inovare și Politici din Moldova – CIPM este organizația beneficiară a Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Comunitate implicată pentru prosperitate. Ialoveni – orașul viitorului” în orașul Ialoveni. Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”.