2000 de copaci plantați împreună cu echipa ProCredit Bank în satul Mărdăreuca

noiembrie 29, 2021

Pe 27 noiembrie, am făcut primul pas în transformarea unei gunoiștii neautorizate pe un deal erodat din satul Mărdăreuca, comuna Boșcana, într-o pădure cu specii diverse de copaci, care va aduce valoare deosebită satului și cetățenilor din preajmă.

Împreună cu o 100 de voluntari membri ai echipei ProCredit Bank, împreună cu copii acestora am plantat peste 2000 de copăcei. Au fost plantate specii precum: salcâmi, stejari, frasini, ulmi, arțari, nuc, arbuști. Speciile de copaci au fost alese împreună cu experții silvici, după o analiză specifică a terenului și a solului.

Ulterior, toți copacii urmează a fi îngrijiți și monitorizați timp de 3 ani până la atingerea maturității acestora. Terenul împădurit va fi protejat prin îngrădirea cu un gard temporar unde puieții vor fi udați pe timp de vară, va fi cosită iarba din jurul acestora, iar copacii care nu s-au prins vor fi înlocuiți pentru asigurarea durabilității acestora.
Teritoriul împădurit este monitorizat de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului Criuleni, Primăria Boșcana, Patrula ECO Boșcana și echipa Million Trees Moldova/Hai Moldova.

Plantarea acestei păduri va aduce multiple beneficii satului, locuitorilor dar și mediului înconjurător. Prin aceste măsuri, creăm o zonă de agrement pentru localnici, contribuim la stoparea eroziunii și prevenim alunecările de teren, îmbunătățind biodiversitatea locală.

„Prin plantările pe care le facem astăzi împreună cu echipa din Procredit Bank, copiii noștri și partenerii de proiect, dorim să popularizăm un model de bună practică spre beneficiul comunității locale şi al mediului înconjurător. Este important sa readucem în prim-plan responsabilitatea fiecăruia pentru natura primită în dar și să participăm cu toții la conservarea și dezvoltarea acesteia.

E pur și simplu omenesc să ne dorim un viitor mai sustenabil și mai frumos pentru generația următoare, un mediu la fel de verde precum l-am primit și noi cândva în dar de la bunei. De altfel, e și o acțiune de la care ne încărcăm toți cu energie pozitivă pentru că facem ceva corect pentru comunitate, ceva ce ne pasă” a declarat Vladimir Domentii, Adjunct al Președintelui Comitetului de Conducere BC “ProCredit Bank” S.A.

„Nu pot să vă exprim cât de bucuroși și recunoscători suntem pentru acest dar comunității noastre. Această pădure este o bogăție pentru comuna Boșcana. Ceea ce am realizat cu dvs. astăzi împreună este o valoare în primul rând pentru copiii noștri. Vom avea grijă de toți copacii plantați. Vă mulțumim frumos!”, a susținut doamna Primar a comunei Boșcana – Svetlana Racul.

Implicarea ProCredit Bank atât din punct de vedere financiar cât și uman reprezintă un model și o motivație pentru dezvoltarea proiectului Million Trees Moldova. Avem plăcerea și bucuria să demonstrăm că în țara noastră sunt mulți oameni buni care trec la fapte concrete, oameni pe care avem onoarea să-i reunim în acest proiect.

Să fie pădure!