Instigare la Reciclare

„Instigare la Reciclare” este un proiect-cercetare din domeniul gestionării deșeurilor. Scopul activităţilor este conștientizarea că sortarea și reciclarea gunoiului reduce cantitatea de deșeuri ce ajunge în gunoiști, consumul de materie primă, dar și nivelul de contaminare a mediului înconjurător.

30 gospodării din Chișinău vor experimenta timp de 4 săptămâni colectarea separată a deșeurilor în casele lor și vor nota de câte ori pe săptămână aruncă gunoiul la tomberon în cazul în care realizează colectarea separată a deșeurilor și în cazul în care nu o fac. Fiecare participant va primi instrucțiuni despre colectarea separată corectă a deșeurilor. Pubelele (coșurile de gunoi) în care se vor arunca deșeurile menajere vor avea aceeași capacitate pentru toți participanții, pentru a putea compara rezultatele. Printr-o formulă matematică, vom afla care este cantitatea de gunoi care poate fi redusă, dacă chișinăuienii vor colecta deșeurile separat. Vom folosi rezultatele pentru a promova colectarea separată a deșeurilor.

Prin realizarea acestui proiect, ne dorim să:

  1. Realizăm un experiment de colectare separată, care ne va arata cu cât putem micșora cantitatea de deșeuri care ajunge la gunoiștea din Țînțăreni;
  2. Desfășurăm o campanie de informare a cetățenilor despre beneficiile sortării deșeurilor prin intermediul mass-mediei și rețelelor sociale (realizarea unui video și a unor fotografii care ar sensibiliza populația);
  3. Cooperarăm cu Administrația Publică Locală și companiile private de colectare, sortare și reciclare a deșeurilor în scopul promovării și dezvoltării proiectului.

Pentru mai multe informații, vizitați pagina de Facebook al proiectului: www.facebook.com/instigarelareciclare/

„Instigare la Reciclare” este o inițiativă din cadrul programului „Instigare la democrație” implementat de CPR Moldova și Democracy Reporting International.