Echipele locale Patrula ECO au fost formate
octombrie 18, 2021
Pe 16 octombrie a fost organizat un training pentru coordonatorii Patrula ECO și beneficiarii proiectului Școala ECO. La instruire au participat elevi și profesori din 6 localități din Criuleni (Jevreni, Criuleni, Slobozia-Dușca, Coșernița, Boșcana, Zăicana) și au fost puse în discuție următoarele subiecte:
1. Programul proiectelor Școala ECO și Patrula ECO, calendarul activităților, regulamentul concursurilor, cum creăm o echipă Patrula ECO de succes în școală și care e scopul acesteia;
2. Colectarea selectivă a deșeurilor în școală, cum îi convingem pe toți să respecte regulile, cele mai bune practici, cum facem compostarea;
3. Plantarea copacilor și colectarea de semințe de copaci;
Elevii sunt fost entuziasmați de acest program și deja au primele rezultate cu care se mândresc.
„Înainte de a aplica la acest proiect, elevii alergau și gunoiul era aruncat alături de urna de gunoi, acum se opresc, se uită, citesc, aruncă conform tipului de deșeu. Elevii au devenit mai responsabili, mai sunt și unii cărora nu le place ideea de colectare separată a deșeurilor dar după ce le făceam observație și le explicăm de ce e nevoie să sortăm, suntem auziți și aruncă conform regulilor. Săptămâna aceasta planificăm să discutăm cu cei de la consiliu și să facem un careu, ca să le vorbim elevilor despre proiect și obiectivele acestuia”, mărturisește Ceban Marinela, eleva clasei a 7-a din Gimnaziul Slobozia-Dușca.
Directorul Gimnaziul Zăicana, Manziuc Victor spune că cu ajutorul acestui proiect elevii au devenit mai responsabil față de mediul înconjurător. „De când am aplicat la proiectul Patrula ECO în Gimnaziul Zăicana, copii noștri sunt mult mai activi, sunt mult mai responsabili la capitolul ordine și gestionarea deșeurilor.
Atunci când am instalat urnele de colectare separată a deșeurilor în gimnaziu, inspectorii noștri Patrula ECO stau ca niște lupi la pândă și atunci când cineva aruncă deșeurile nu la locul potrivit, atunci inspectorii le fac observație și îi obligă să arunce deșeul conform tipului acestuia.
Suntem bucuroși că facem parte din acest proiect, mulțumim Hai Moldova. Consider că noi Gimnaziul Zăicana vom primi trofeul Patrula ECO, deoarece asta și-o doresc copii și ei se implică, lucrează. Copii sunt viitorul nostru, de aceea este bine că copii sunt implicați în așa activități și își dezvoltă spiritul civic pentru a promova protecția mediului”, afirmă Manziuc Victor, directorul Gimnaziul Zăicana.
Beneficiile programului pentru elevi:
învață să cunoască problemele mediului în care trăiesc;
devin mai atenți și mai preocupați de problemele mediului înconjurător;
fac legătura între problemele locale și cele globale;
înțeleg mai bine problema dezvoltării durabile;
își dezvoltă capacitatea de a lua decizii și de a deveni lideri;
devin protagoniști ai propriei lor educații;
își dezvoltă abilitățile, deprinderile și cunoștințele;
sunt puși în situații inedite, practice, devenind responsabili de propriile lor acțiuni;
își pun întrebări asupra problemelor de mediu și se gândesc la posibile soluții;
învață să realizeze un proiect pe baza informațiilor acumulate pe teren;
schimbă experiențe și comunică cu alți elevi din țară;
contribuie la formarea propriei personalități, prin participarea la diverse acțiuni instructiv-educative cu caracter ecologic;
își dezvoltă creativitatea, spiritul critic, capacitatea de a lucra în echipă și de a lua decizii pentru atingerea scopului propus;
învață să se comporte ca buni cetățeni.
Unitatea școlară:
se remarcă într-un program național de amploare;
stabilește legături cu alte școli din țară;
se implică mai mult în problemele de mediu, îmbunătățind mediul școlar cu ajutorul elevilor;
reduce, colectează separat și trimite spre valorificare deșeurile generate de instituția de învățământ;
realizează economii financiare prin reducerea consumului de apă, energie și reducerea cantității de deșeuri;
își îmbunătățește imaginea în rândul comunității;
își creează propria identitate în formarea educației ecologice a copiilor/tinerilor;
prin activitățile de proiect, va promova valorile școlii;
oferă copiilor / tinerilor posibilitatea de a îmbina noțiunile teoretice cu o diversitate de aplicații practice formale și non formale;
participă la concursurile naționale organizate de Hai Moldova.
Mulțumim Centrul de Tineret „UniT” Criuleni și dl Eduard Soltanici pentru susținere și pentru faptul că ne-au oferit sala pentru training!
Proiectul „Școala ECO – crearea sistemului integrat de gestionare a deșeurilor” este realizat cu susținerea Fundației Coca-Cola ( The Coca-Cola Company ).
Proiectul “Patrula ECO – program de educație ecologică și implicare civică” este realizat cu susținerea Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret.