„Am învățat că nu suntem singuri și că mulți tineri vor să facă o schimbare.” Patru tineri povestesc

octombrie 1, 2019

În acest an, Hai Moldova anunță mobilizare generală de colectare a deșeurilor electronice. Astfel, până pe 15 octombrie, pe teritoriul țării sunt instalate zeci de puncte de colectare unde oamenii sunt încurajați să-și aducă obiectele electronice ieșite din uz. Echipa Hai Moldova este fericită să aibă alături, la fiecare ediție, tineri voluntari care se implică în evenimentele campaniei. Mai jos, aflați de ce au ales Cătălin, Eugenia, Mirela și Valeriu să se implice.

Cătălin Voinu spune că își dorea mult să contribuie comunității de oameni care fac activități strâns legate de ecologie și protejarea mediului înconjurător. „Cel mai mult m-a motivat faptul că Hai Moldova este una dintre singurele organizații care chiar poate aduce schimbarea și chiar am fost bucuros să pot face parte din această familie. În cadrul acestei experiențe, am învățat că totul se poate dacă există voință; chiar și cele mai grave probleme se pot rezolva dacă există acea scânteie, acel impuls care să te pornească din loc și să te însoțească până la limitele imposibilului. Poate că pare un lucru nesemnificativ, dar sortarea deșeurilor și colectarea gunoiului electronic pot preveni adevărate catastrofe ecologice. Eu cred că este foarte important ca tinerii să se implice în activitățile de creștere a responsabilității față de mediu, deoarece ei sunt forța tânără ce poate schimba ceva în țara asta, ei trebuie să fie un exemplu și să promoveze adevăratele valori. Eu chiar le-aș recomanda să se implice mai des în astfel de evenimente, deoarece în urma lor în mai există o speranță că se poate schimba ceva.”

Eugenia Tutunaru a fost motivată de entuziasmul echipei Hai Moldova, pe care l-a observat în activitățile anterioare organizate de echipă, toate cu scopul de a începe micile schimbări de la propria casă – Moldova. „Am simţit aceeaşi dorinţă şi de fiecare dată când erau iniţiate evenimente dedicate salubrizării mediului nu ezitam să mă alătur. Sunt deranjată de indiferenţa unor persoane faţă de mediu, de aceea am hotărât să încep schimbarea de la mine, astfel oferind un exemplu şi promovând un alt stil de viaţă – eco-frendly. Şi, desigur, de pe urma evenimentelor rămânem nu doar cu o împrejurare relativ mai curată, dar şi cu multe cunoştinţe inestimabile şi necesare pentru a trăi în armonie şi curăţenie. Am învăţat că mai am de lucru la ceea ce ţine de viaţa eco-frienly şi sunt bucuroasă că am de la cine lua exemplu şi la cine să mă adresez după sfaturi utile. Graţie evenimentelor în care s-a implicat Hai Moldova, am reuşit să cunosc oameni conştienţi care au aceleaşi valori şi îşi aduc aportul la îmbunătăţirea stării mediului. Tinerii sunt auditoriul ţintă, după părerea mea, deoarece ei sunt cei care vor rămâne responsabili de viitor. Societatea trebuie să crească o generaţie cu viziuni progresive şi inovatoare ca schimbările să poată fi realizate. Natura este totul, în sensul propriu al cuvântului – casa, hrana, recrearea şi multe altele. Pentru a primi plăcere din viaţă, în primul rând trebuie să primeşti plăcere de la ceea ce vezi şi simţi şi doar cu această condiţie poate fi vorba de creşterea intelectuală armonioasă. De aceea, din cei mai fragezi ani trebuie să fie înrădăcinate deprinderi bune şi un stil de viaţă ecologic.”

Mirela Gandraman consideră problema salubrizării în Moldova la un nivel critic, întrucât unii oameni încă mai așteaptă ca cineva să le strângă din urmă. „Problema încălzirii globale depinde de fiecare dintre noi, iar noi, tinerii, suntem cei care trebuie să mobilizăm societatea la recurățirea mediului la nivel național și internațional. În cadrul experienței de voluntariat în echipa Hai Moldova, am învățat că fiecare dintre noi poate contribui într-o măsură mică sau mare la salubrizarea locală. Chișinăul este plin de gunoaie aruncate întâmplător, oamenii fiind neinformați cu privire la timpul descompunerii acestor deșeuri în sol. Suntem prima generație care poate pune capăt sărăciei, suntem și ultima generație care poate încetini încălzirea globală înainte de a fi prea târziu. Încălzirea globală afectează toate grupurile sociale, iar noi, tinerii, trebuie să luptăm pentru un viitor mai curat și o industrie cât mai prietenoasă mediului pentru a fi recunoscători față de Terra și nu împotriva ei.”

Valeriu Chiosa și-a dorit să facă o schimbare și să nu rămână indiferent. Aflându-se în căutare de oportunități care l-ar ajuta în misiunea lui, a găsit apelul echipei Hai Moldova și a înțeles că este o șansă pe care nu vrea să o rateze. „Am învățat că mai mulți tineri vor să facă o schimbare, că nu sunt singur. Am mai descoperit că multe locuri din Moldova sunt într-o stare dezastruoasă și fără implicarea tinerilor nu se poate schimba ceva. Trebuie să ne mobilizăm. Noi suntem cei care vom locui pe aceasta planetă și trebuie să înțelegem că efectele daunelor pe care le vom face planetei se vor simți mult mai puternic în viitor.”

Despre campania Hai Moldova

Campania Hai Moldova de colectare a deșeurilor electronice are loc până pe 15 octombrie și se desfășoară pe întreg teritoriul țării în câteva zeci de puncte de colectare.

# Ce tipuri de deșeuri sunt colectate?

Aparate de uz casnic de mici dimensiuni: fier de călcat, robot de bucătărie, aspirator etc.
Echipament informatic și de telecomunicații: laptop, tablete, calculatoare, monitoare, telefoane mobile, acumulatoare, imprimante, copiatoare etc.
Echipamente de larg consum: baterii uzate, camere de filmat/fotografiat, radiouri, DVD-playere, telecomenzi, videocasetofoane etc.
Jucării, echipamente sportive: console jocuri etc.
Instrumente de supraveghere și control: cameră de supraveghere, aparate pentru măsurarea curentului electric etc.

# Ce se va întâmpla cu deșeurile colectate?

Întrucât în Moldova nu avem instalații autorizate pentru procesarea deșeurilor electronice, la finalul campaniei, deșeurile colectate vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație IPPS cu privire la emisii. Reciclatorul a fost ales după principiul proximității, fiind cea mai apropiată fabrică performantă în raza de 1 500 km. În luna septembrie, echipa Hai Moldova va merge în vizită la Green Group pentru a vedea cum se realizează procesul de gestionare a deșeurilor electronice.

Campania Hai Moldova este susținută de Facilitatea de Asistență Tehnică a Fondului Green for Growth (GGF TAF) și finanțată de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Energy, GEF Programul de Granturi Mici, MOLDREC, Bemol, AVD – Revista „Managementul Deșeurilor”, EcoVisio.