De ce să donezi ?

Scurtă descriere

Primăriile din Moldova au făcut pași enormi, în ultimii ani, pentru gestionarea deșeurilor. Cu ajutorul finanțării externe sute de comune au inițiat colectarea deșeurilor și au modernizat locurile de depozitare al acestora.

Nu e destul!

Mii de oameni consideră că e normal să te odihnești în natură și să lași gunoiul acolo. Mii de gospodării aruncă în continuare gunoiul în locuri neamenajate. Aceste acumulări de deșeuri otrăvesc apele și solurile Moldovei. Plastic, acumulatoare, produse cosmetice, reziduuri electronice și alte produse chimice nocive ajung în natură.

Odată scurse în sol și ape, produsele toxice nu mai pot fi colectate și reciclate. Nu putem ști victimele acestei poluări. Pot fi vecinii noștri, pot fi prietenii și cunoscuții noștri, putem fi chiar noi. Cancerul este a doua cea mai răspândită cauză a deceselor din Moldova.

Campania Hai Moldova 2018 are nevoie de implicarea și ajutorul tău.

——

Hai Moldova este cel mai mare proiect social din Republica Moldova și face parte din Mișcarea Internațională de Curățenie Mondială Let’s Do It! World.

La data de 12 mai 2011, Republica Moldova, alături de țări precum Bulgaria, România, Turcia și Republica Democrată Congo, a făcut curățenie la nivel național. Ajutați de zeci de companii private, de instituții de stat și de autoritățile publice locale, 113 mii de cetățeni au participat la eveniment motivați să adopte un stil de viață care implică păstrarea naturii și a locurilor publice din jur în curățenie.

În 2012, existând deja de patru ani — mișcarea a început în Estonia în anul 2008 —,  campania de curățenie s-a desfășurat în aproximativ 100 de ţări, implicând milioane de voluntari din toată lumea. În Moldova au participat peste 111 000 de voluntari.

Asta ne-am propus să facem și în 2018, alături de alte 150 + țări din întreaga lume, în cadrul campaniei World Clean Up Day 2018. Evenimentul se va desfășura la data de 15 septembrie și planificăm să mobilizăm aproximativ 100.000 de voluntari din toată țara.

 

De ce avem nevoie

Avem nevoie de cel puțin 5 000 $ pentru:

– Mănuși și saci, instrumente necesare curățeniei;

– Logistică (transportarea mănușilor și sacilor);

– Cheltuieli operaționale (transport, telefonie, contractarea experților, etc.);

– Finanțarea campaniilor noastre de promovare a evenimentului și de promovare a unui model de comportament prietenos mediului.

Ce oferim? 

– Pentru o donație de 5$ te vom menționa pe site în calitate de susținător al Hai Moldova;

– Pentru o donație de 25$ te vom menționa pe site și-ți vom trimite o geantă eco-friendly Hai Moldova 2018;

– Pentru o donație de 50$, și mai mult, te vom menționa pe site, îți vom trimite o geantă eco-friendly Hai Moldova 2018 și un tricou Hai Moldova.

Impact

Noi ne-am propus următoarele scopuri:

– Campanie educațională în întreaga țară;

– Sensibilizarea populației cu privire la problema managementului deșeurilor din țară, implicând, cel puțin, 100.000 de oameni din toată Moldova;

– Curățarea spațiilor verzi prin colectarea a 1 600 tone de gunoi;

– Promovarea legii care prevede scumpirea pungilor de plastic;

– Crearea unei platforme de comunicare între părțile interesate (statul, mediul de afaceri, societatea civilă).

Riscuri

Dacă nu ne reușește să colectăm suma de 5 000 $, vom încerca să asigurăm resursele necesare în colaborare cu mediul de afaceri și cu autoritățile publice locale.

Alte modalități de implicare

Dacă nu ai posibilitatea să donezi, poți contribui cu următoarele:

– Cel mai bun ajutor este să devii păstrător, adică să adopți un stil de viață care include curățarea și păstrarea permanentă a spațiilor naturale și a locurilor publice din jurul tău;

– Să devii coordonator în regiunea ta;

– Să devii voluntar în regiunea ta;

– La data de 15 septembrie, alătură-te campaniei de curățare a Moldovei.

 

Poți dona, accesând link-ul de pe Indiegogo: